Следственият комитет на Беларус повдигна обвинение срещу Степан Путило, един от

...
Следственият комитет на Беларус повдигна обвинение срещу Степан Путило, един от
Коментари Харесай

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи терористична организация

Следственият комитет на Беларус повдигна обвинение против Степан Путило, един от създателите на телеграмния канал NEXTA, и неговия колега Ян Рудик, за образуване на „ терористична “ група. Това оповестява формалната белaруска организация " БелTA ".

В досието по делото двамата мъже са наречени „ ръководители на терористична организация “, a Комитетът посочва още, че:

„ От 2020 година подсъдимите употребяват осведомителните си запаси, с цел да дестабилизират обстановката на територията на Беларус и да радикализират по този начин наречените митинги. Терористите неведнъж са призовавали за разпалване на обществена ненавист и разкол, блокиране на пътища и съгласуване на улични протести, осъществяване на терористични офанзиви по железопътната линия и бойкот в предприятия, които могат да доведат до бедствия “, споделят в позицията си проверяващите.

The so-called Investigative Committee of has once again opened a criminal case against the founder of, Stepan Putilo.

This time it`s for " organization and management of the terrorist organization NEXTA ".
— NEXTA (@nexta_tv)
Това не е първото държавно обвиняване против Степан Путило. По-рано Беларус „ уличи “ деятеля в подбудителство на обществена ненавист и държавна измяна. Путило участва в описи за интернационално търсене на Беларус и Русия.

Другият съосновател на канала NEXTA – Роман Протасевич, бе задържан в Беларус през май предходната година. Тогава полетът на Простаевич от Атина до Вилнюс на Ryanair бе отклонен и заставен да кацне в беларуската столица Минск. В момента Протасевич е под домакински арест.

Каналът изигра значима роля в мобилизацията на протестното придвижване през август 2019 година след президентските избори в Беларус. В резултат на това медията беше неразрешена избрана за " терористична организация " от Върховния съд на страната, а  Путило и Протасевич бяха включени в белоруския „ лист на терористите “.

Новината са обвиняването против Степан Путило и Ян Рудник в образуване на терористична група идва единствено два дни след приемането на измененията в Наказателния кодекс на Беларус, които плануват смъртно наказване освен за потвърдено осъществени закононарушения, само че и за опити за осъществяване на „ терористични актове “ и „ саботажи “.

Страната в никакъв случай не е отменяла смъртното наказване, само че до момента налагането му не бе допустимо, в случай че се потвърди само намерение или подготовката на тежки закононарушения. Тероризмът бе прибавен към действията, наказващи се със гибел в Беларус,  през 1997 година Това е единствената страна в Европа, която продължава да издава смъртни присъди. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР